Wat moet u doen bij verlies van uw ESTA-dossier?

Zoals u waarschijnlijk weet, moet u om naar de Verenigde Staten te reizen over een ESTA-dossier beschikken. Helaas raakt dit dossier soms kwijt en kan uw reis daardoor in gevaar komen.   Dus wat moet u doen bij verlies van uw ESTA-dossier? Hier vindt u enkele adviezen zodat u uw reis niet hoeft uit te stellen. U kunt of een nieuwe aanvraag indienen, of u kunt anders te werk gaan indien u de inloggegevens niet meer weet.  

Mijn ESTA-aanvraag opstellen

Waarom is het ESTA-dossier verplicht wanneer u naar de Verenigde Staten reist?

Sinds de aanslagen van 11 september 2001 hebben de Verenigde Staten de veiligheidsmaatregelen wat betreft reizen naar Amerikaans grondgebied enorm verscherpt. Het is daarom sinds 2010 voor iedereen die naar de Verenigde Staten wil reizen, ook al is het voor korte duur, verplicht om in het bezit te zijn van een reistoestemming, ook wel ESTA genoemd. Deze procedure vervangt de aanvraag van een visum.

Als u geen ESTA-dossier heeft, kunt u niet aan boord van een vliegtuig naar de Verenigde Staten, ongeacht de staat of stad waar u naartoe reist. Let op, als u voor een vliegtuigmaatschappij kiest die het VWP-akkoord, waardoor passagiers zonder ESTA niet aan boord kunnen, niet heeft ondertekend, kunt u, als u eenmaal ter plaatse bent, vast komen te zitten aan de grens. De Amerikaanse immigratiedienst zal u namelijk naar dit document vragen bij aankomst op de luchthaven. U begrijpt dus hoe belangrijk het is om dit document tijdens uw reis bij u te hebben.

 

Wat moet u doen bij verlies van uw ESTA-dossier?

Als u merkt dat u per ongeluk uw ESTA-dossier heeft verloren, weet dan dat u volgens de huidige wetgeving toestemming heeft om dit document opnieuw aan te vragen. Natuurlijk moet u zoals bij elke vernieuwing van een officieel document een verklaring van verlies doen. Dit kan op een politiebureau.

Overigens moet u het identificatienummer kennen van het eerste ESTA-dossier dat u heeft gekregen. Als u de eerste aanvraag via een website heeft gedaan, kan de klantenservice u helpen dit nummer terug te vinden, voor het geval u het nergens heeft genoteerd. U kunt de klantenservice ook vragen om hulp bij de stappen die u moet ondernemen om uw dossier te vernieuwen.

 

Enkele adviezen om verlies van uw ESTA-dossier te voorkomen:

Ook in dit geval geldt: "beter voorkomen dan genezen". Om teleurstellingen met betrekking tot uw reis te voorkomen, is het daarom beter deze basisregels te volgen:

  • Ten eerste, denk eraan uw ESTA-dossier altijd uit te printen en een kopie op een veilige plaats te bewaren.
  • Noteer altijd de referentie van uw dossier. Zo kunt u eenvoudig een nieuwe online aanvraag doen in geval van verlies.

 

Wat te doen als uw ESTA-aanvraag verloren is gegaan en u geen antwoord hebt ontvangen:

Het is ook mogelijk dat uw ESTA-applicatie zelf verloren is gegaan of dat het antwoord op uw ESTA-applicatie u nooit heeft bereikt door een eenvoudige fout. Afhankelijk van het geval heeft u verschillende mogelijkheden om te reageren:

  • Als u zich online heeft aangemeld voor ESTA maar nooit een antwoord hebt ontvangen, zorg er dan voor dat u bij het invullen van het formulier het juiste e-mailadres heeft opgegeven. Als u dat heeft gedaan, controleer dan gewoon uw spam- of junkmailmap waar uw antwoord waarschijnlijk te vinden is. Als u het verkeerde e-mailadres heeft opgegeven, zult u helaas de stappen moeten herhalen om uw ESTA op een geldig e-mailadres te ontvangen.
  • Als u per ongeluk het antwoord op uw ESTA-verzoek verkeerd heeft geplaatst zonder het te hebben afgedrukt, maar het was positief, raak dan niet in paniek! Uw ESTA wordt dan elektronisch aan uw paspoort gehecht zodat u niets meer hoeft te doen.
  • Tot slot kunt u de correcte verwerking van uw ESTA-aanvraag controleren door na te gaan of de kosten voor de verwerking en verzending van het dossier van uw rekening zijn afgeschreven. Als de betaling niet correct kon worden uitgevoerd, is het logisch dat er geen rekening is gehouden met uw aanvraag. In dit geval is het raadzaam om een volledige online applicatie opnieuw te doen, dit keer om te controleren of de beveiligde betaling wordt geaccepteerd.

Houd er rekening mee dat als u een dossiernummer hebt behouden dat u bij de validatie van uw ESTA-aanvraag hebt gekregen, u op een later tijdstip via de officiële website van de VS toegang kunt krijgen tot uw autorisatie.

 

Andere gevallen waarin u opnieuw een aanvraag moet indienen zonder uw ESTA te verliezen:

Zoals we net gezien hebben, is het niet altijd nodig om uw ESTA opnieuw te doen wanneer u uw dossier of de bevestigingsmail verkeerd heeft geplaatst. Echter, in sommige gevallen, zelfs als u uw ESTA niet kwijt bent, zult u nog steeds online opnieuw een aanvraag moeten indienen.

In de eerste plaats moet er rekening mee worden gehouden dat de ESTA-vergunning niet levenslang geldig is, maar slechts voor maximaal twee jaar vanaf de datum van afgifte. Zodra deze periode is verstreken, is uw ESTA niet meer geldig. Zoals u waarschijnlijk al weet, kan deze machtiging niet automatisch of handmatig worden verlengd. Na de twee jaar wettelijke geldigheid verdwijnt deze machtiging dus gewoon uit de gegevens die aan uw paspoort zijn gehecht. Het is daarom noodzakelijk om opnieuw online een reisvergunning aan te vragen en de procedure vanaf het begin opnieuw te starten. U kunt dus niet zomaar uw dossier inzien en bepaalde gegevens wijzigen, maar u zult opnieuw een volledig aanvraagformulier moeten invullen.

Maar dit is niet het enige geval waarin u uw ESTA zonder verlies moet vernieuwen. Houd er rekening mee dat als een van de gegevens die u in uw eerste aanvraag hebt verstrekt, is gewijzigd, uw ESTA niet langer geldig is, zelfs als u zich nog binnen de geldigheidsperiode van twee jaar bevindt. Dit betreft met name de wijziging van het paspoort.

Wanneer u uw paspoort vernieuwt, omdat uw vorige paspoort is verlopen, verloren is gegaan of gestolen, krijgt uw nieuwe paspoort een ander nummer dan uw vorige. Daarom wordt uw ESTA er niet aan vastgemaakt. Daarom moet u een nieuwe reistoestemming aanvragen door dit nieuwe paspoortnummer op uw formulier te vermelden.

Andere wijzigingen van informatie die u verplichten om uw ESTA-aanvraag te vernieuwen, zelfs als u deze niet kwijt bent, zijn onder andere wijzigingen van de identiteit (als de naam ook is veranderd op uw paspoort en reisdocumenten), adreswijzigingen (zelfs als u naar hetzelfde land bent verhuisd) en elke wijziging van omstandigheden die een ander antwoord vereisen op een van de vragen die in het online formulier worden gesteld.

Als u zich in een van deze situaties bevindt, moet u uw volledige ESTA-aanvraag online opnieuw doen om een nieuwe machtiging te verkrijgen. Deze is opnieuw geldig voor een periode van twee jaar na ontvangst van de bevestigingsmail.

Natuurlijk raden wij u aan om uw dossiernummer goed te bewaren, zodat u het niet kwijtraakt en u toegang heeft tot uw dossier wanneer u maar wilt. U kunt uw bevestigingsmail afdrukken of archiveren of een papieren machtiging vragen die u per post wordt toegestuurd en die u vervolgens thuis kunt archiveren om er op elk gewenst moment toegang toe te krijgen.

Mijn ESTA-aanvraag opstellen