Hoe lang is de esta geldig?

Zoals u heeft begrepen moet u, voordat u een reis naar de Verenigde Staten maakt, beschikken over een geldige ESTA-reistoestemming, ongeacht het doel van de reis. De ESTA is geldig voor meerdere reizen maar heeft wel een beperkte gebruiksduur. We leggen hier uit hoe het precies werkt. Het is namelijk heel belangrijk dat u de geldigheid van uw toestemming controleert voordat u aan boord van het vliegtuig stapt. Hier vindt u daarom gedetailleerde informatie over deze geldigheid en leest u hoe u dit voor vertrek kunt controleren.  

Mijn ESTA-aanvraag opstellen
Beoordeling: 3.83 107 stemmen

Algemene informatie over het ESTA-systeem

In het kader van het Visa Waiver Program dat geldt voor 22 Europese en 5 Aziatische landen is het ESTA-syteem, oftewel het Electronic System for Travel Authorization, geïntroduceerd. Staatsburgers uit deze landen kunnen daardoor zonder visum naar de Verenigde Staten reizen.

Nederland maakt deel uit van de lidstaten die aan het programma meedoen. De procedure is sinds 12 januari 2009 verplicht en kan alleen via internet plaatsvinden. Hij is van toepassing op toeristische reizen, zakenreizen en transitreizen met een duur van maximaal 90 dagen. ESTA geldt niet voor reizigers die via Canada of Mexico naar de VS reizen.

De Amerikaanse overheid heeft dit controlesysteem voor het toelaten van reizigers ingesteld om de veiligheid op de luchthavens en op het Amerikaanse grondgebied te verhogen. Het feit dat men staatsburger is van een van deze landen betekent echter niet dat men automatisch voor de ESTA in aanmerking komt. De aanvraag van de ESTA is persoonlijk en kost een vast bedrag.

Om een weigering te voorkomen waardoor de reis moet worden uitgesteld, wordt reizigers aangeraden een marge van 72 uur voor vertrek aan te houden voor het verwerken van de gegevens. Indien een aanvraag voor een ESTA wordt geweigerd moet de betreffende persoon een visum aanvragen bij de Amerikaanse consulaire diensten.

 

Hoe kunt u de geldigheid van uw ESTA controleren voordat u vertrekt, en waarom?

Voordat we het hebben over de geldigheid van uw ESTA-reistoestemming wijzen we erop dat dit document actuele en juiste informatie moet bevatten om geldig te zijn. Om deze reden wordt uw ESTA door de Amerikaanse autoriteiten niet meer als geldig beschouwd indien de informatie die u tijdens de eerste registratie heeft ingevoerd, niet meer klopt.

Dit is bijvoorbeeld het geval als u naar een ander land bent verhuisd, als uw persoonlijke gegevens zijn veranderd of als de route of de bestemming van uw reis zijn veranderd. Ook de geldigheid van uw paspoort houdt direct verband met de geldigheid van uw ESTA. Als u namelijk een nieuw paspoort gebruikt, met dus een ander nummer, kan uw ESTA daar niet meer mee gecombineerd worden.

 

Hoe lang is een ESTA op dit moment geldig?

Het Amerikaanse Ministerie voor Binnenlandse Veiligheid bepaalt de geldigheidsduur van een ESTA. Sinds de invoering in 2010 bedraagt de geldigheidsduur 2 jaar. Dit betekent dat als uw aanvraag is geregistreerd en goedgekeurd, uw reistoestemming voor de Verenigde Staten nog twee jaar gebruikt kan worden, voor meerdere reizen.

Maar let op: Zoals hierboven is aangegeven moet u, voordat u uw ESTA opnieuw gebruikt, de geldigheid van de gegevens die u eerder heeft doorgegeven controleren. Als de gegevens niet meer kloppen, moet u de noodzakelijke veranderingen aanbrengen zodat uw ESTA de juiste gegevens bevat. Let op: als u naar de site gaat waar u de eerste aanvraag heeft gedaan heeft u de mogelijkheid om toegang te krijgen tot deze informatie. U kunt zelfs uw formulier uitprinten om het beter te kunnen controleren.

 

Het retourticket is verplicht voor het verkrijgen van de ESTA

Het antwoord op de vraag die u zichzelf stelt luidt natuurlijk ja. Om de elektronische reistoestemming ESTA te krijgen, is het verplicht een retourticket te hebben, en wel om een hele eenvoudige reden.

Een van de voorwaarden om het recht te hebben zonder visum en met een simpele ESTA-toestemming naar de Verenigde Staten te reizen, is de duur van de reis, die niet langer mag zijn dan 90 dagen. En de enige betrouwbare manier om te bewijzen dat uw reis deze duur niet overschrijdt, is natuurlijk het bezitten van een retourticket.

Het retourbillet dat u heeft op de dag van uw vertrek moet vanzelfsprekend in overeenstemming zijn met de retourdatum die u heeft opgegeven op uw ESTA-aanvraag. De overeenkomst van deze twee elementen zal systematisch worden gecontroleerd door uw vliegtuig- of scheepvaartmaatschappij en door de Amerikaanse autoriteiten tijdens uw aankomst.

 

Wat is de toegestane verblijfsduur met ESTA?

Zoals u heeft kunnen lezen is de ESTA-reistoestemming twee opeenvolgende jaren geldig voor verschillende reizen naar de Verenigde Staten. Deze geldigheidsduur moet echter niet worden verward met de verblijfsduur die is toegestaan in het kader van deze visumvrijstelling.

Wat de reden van uw verblijf in de Verenigde Staten ook is, de verblijfsduur bedraagt maximaal 90 aaneengesloten dagen. Als deze termijn is verstreken moet u het Amerikaanse grondgebied verlaten. U mag echter wel met dezelfde ESTA terugkomen als deze nog steeds geldig is.

 

Hoe kunt u naar de Verenigde Staten reizen wanneer uw ESTA niet meer geldig is?

Zoals we net hebben uitgelegd, is het op het moment van uw vertrek naar de Verenigde Staten noodzakelijk dat uw ESTA-vergunning geldig is. Ook mogen uw persoonlijke gegevens op dat moment niet veranderd zijn. Als dit niet het geval is en uw ESTA verlopen is, moet u hem gewoon vernieuwen.

Maar in tegenstelling tot bepaalde officiële documenten die niet meer geldig zijn, zoals een identiteitskaart, gaat het hierbij niet om een automatische vernieuwing, maar om een nieuwe aanvraag. Dit betekent dat u nogmaals alle noodzakelijke stappen moet uitvoeren en alle velden van het formulier moet invullen, net alsof het om uw eerste ESTA-aanvraag gaat.

Ook moet u opnieuw de verwerkingskosten van uw dossier voldoen.

Tot slot is het belangrijk om te weten dat als uw ESTA-aanvraag de eerste keer geaccepteerd is, dit niet wil zeggen dat hij deze keer weer wordt geaccepteerd. Als uw persoonlijke situatie namelijk veranderd is of als de regels voor reizen naar de Verenigde Staten zijn aangepast, is het mogelijk dat de immigratie-autoriteiten besluiten om u deze reistoestemming te weigeren.

 

Gevallen waarin de ESTA niet meer geldig is, hoewel hij nog niet vervallen is:

We zagen eerder wat de geldigheidsduur van een ESTA-reisvergunning is. U weet dus dat u de vergunning vanaf de leveringsdatum twee jaar lang kunt gebruiken. Het is echter belangrijk om weten dat u in bepaalde gevallen uw ESTA toch moet vernieuwen, ook al is hij nog geldig. Bepaalde belangrijke wijzigingen in uw situatie kunnen de aanvraag van een nieuwe ESTA vereisen en de huidige ESTA laten vervallen. Hier vindt u enkele voorbeelden van veranderingen die ervoor kunnen zorgen dat u uw toestemming moet vernieuwen, hoewel de geldigheidstermijn nog niet verstreken is.

Verandering van paspoort: Uw ESTA is eigenlijk een elektronische verblijfsvergunning die digitaal verbonden is met uw paspoortnummer. U zult een paspoort dat nog voor de geldigheidslimiet van uw ESTA vervalt moeten vernieuwen, waarna u een nieuw paspoort met een nieuw nummer zult krijgen. Het is dus logisch dat uw ESTA daarna niet meer verbonden is met dit nieuwe paspoort. Daarom kunt u zich bij het boarden voor uw reis naar de Verenigde Staten niet aandienen met dit nieuwe paspoort voordat u ook een nieuwe ESTA-aanvraag ingediend hebt. Het voorgaande geldt natuurlijk ook voor veranderingen van paspoort om andere redenen, zoals verlies of diefstal van uw vorige paspoort.

Identiteitswijziging: Hetzelfde geldt wanneer een belangrijk gegeven met betrekking tot uw identiteit wijzigde, zoals uw voor- of achternaam of uw geslacht. In dat geval bent u verplicht om deze informatie aan te passen op uw paspoort en om een nieuwe ESTA-aanvraag in te dienen, zodat de gegevens op uw verblijfsvergunning geldig en in overeenstemming zouden zijn met de informatie op uw paspoort.

Een wijziging van verblijfsplaats: Als u sinds uw laatste ESTA-aanvraag verhuisd bent, is het daarin vermelde adres niet langer geldig. Ook in dit geval moet u dus een nieuwe aanvraag, met vermelding van uw nieuwe adres, indienen.

Als een van de antwoorden op de andere vragen in de vragenlijst ondertussen veranderde, moet u uiteraard ook een nieuwe ESTA-aanvraag voor een nieuwe reisvergunning indienen. Daarom raden wij aan om een kopie van uw eerste ESTA en de bijbehorende vragenlijst te bewaren: zo kunt u controleren of de gegevens die erop vermeld worden nog correct zijn.

Opgelet! Zelfs als uw oude ESTA zich nog binnen de geldigheidstermijn bevindt, verlengt de aanvraag van een nieuw exemplaar de geldigheidsduur van die laatste niet. Die blijft twee jaar vanaf de datum van aflevering, of met andere woorden: vanaf de datum waarop u per e-mail een antwoord van de Amerikaanse autoriteiten ontvangt. Het feit dat u een nog lopende ESTA hebt, garandeert op geen enkele manier dat u via de nieuwe aanvraag een nieuwe ESTA zult krijgen. Uw aanvraag zal opnieuw geëvalueerd worden en een belangrijke wijziging in de antwoorden op de vragenlijst kan u blootstellen aan een weigering.

 

Moet de geldigheidstermijn van mijn ESTA mijn volledige verblijfsperiode dekken?

Als u denkt aan een nieuwe reis naar de Verenigde Staten met een ESTA die weldra vervalt vraagt u zich misschien ook af of deze vergunning noodzakelijkerwijs het hele verblijf moet dekken.

In werkelijkheid moet de geldigheidsperiode van uw ESTA vooral de datum van uw vertrek naar de Verenigde Staten dekken; deze vergunning moet niet verplicht geldig zijn tot uw terugkeerdatum. Natuurlijk mag uw verblijf - net als alle reizen met deze soort elektronische reisvergunning - de duur van 90 dagen absoluut niet overschrijden.

Als uw ESTA vervalt tijdens uw verblijf in de Verenigde Staten moet u hem dus niet vernieuwen; u kunt uw reis zonder problemen verderzetten.  Het enige document dat tijdens uw hele verblijf zonder uitzondering geldig moet zijn is uw paspoort. Daarom moet u - zoals we eerder al vermeldden - een nieuwe aanvraag voor een ESTA-reisvergunning indienen als u uw paspoort moet vernieuwen.

We vestigen hier ook nog even uw aandacht op het bijzondere geval van overstappen of transits in de Verenigde Staten. Ook in dit geval hebt u een geldige ESTA-vergunning nodig, zelfs wanneer u niet echt in de Verenigde Staten zult verblijven. Als uw ESTA tijdens uw verblijf vervalt en u bij uw terugreis een overstap of transit moet maken, dan zult u een nieuwe aanvraag moeten indienen om een geldige ESTA-reisvergunning te kunnen voorleggen. Omdat u na uw overstap of transit tijdens de heenvlucht het Amerikaanse grondgebied verlaten zult hebben, zal uw overstap of transit tijdens de terugvlucht als een nieuw verblijf in de Verenigde Staten beschouwd worden.

 

Wat zijn de kosten om een vervallen ESTA te vernieuwen?

Laten we het even hebben over de kosten die inherent zijn aan het vernieuwen van een ESTA die zijn vervaldatum bereikt heeft. Zoals eerder gezegd gebeurt de vernieuwing van deze vergunning niet automatisch; nadat de periode van twee jaar verlopen is moet u dus een volledig nieuwe aanvraag indienen door een nieuw formulier opnieuw helemaal in te vullen.

Om die reden moet u dus ook het geheel van kosten voor de behandeling en overdracht van uw dossier opnieuw betalen: deze nieuwe aanvraag vereist namelijk hetzelfde onderzoekswerk als de eerste. Het is dus niet mogelijk om dit bedrag niet te betalen of om korting te verkrijgen omdat u al eens eerder een ESTA-reisvergunning had. Voorzie dus de nodige fondsen op uw bankrekening en bankpas om het bedrag online te kunnen betalen.

Met betrekking tot deze bijzonderheid is het aangeraden om het ideale moment voor een vernieuwing te berekenen, of om uw eerste ESTA-aanvraag zo in te dienen dat u optimaal van de twee jaar toelating tot het Amerikaanse grondgebied kunt genieten en zo een maximaal aantal reizen kunt maken.

 

Voorzorgsmaatregelen bij het aanvragen van een ESTA-reistoestemming

Onze site is gespecialiseerd in hulp en service bij het verkrijgen van de ESTA. Klik hier voor toegang tot het volledig Nederlandse formulier.

Onze diensten omvatten ondersteuning, instructies in het Nederlands en het controleren van de geldigheid van de informatie. Aanvragers die de aanvraag zelf invullen wordt aangeraden om genoeg tijd te nemen voor het invullen van het formulier om fouten te voorkomen. Als er een fout is gemaakt met de naamgegevens of het paspoortnummer moet een nieuwe aanvraag worden ingediend.

De andere gegevens kunnen worden gewijzigd via de update-functie. Een ESTA-reistoestemming moet opnieuw worden aangevraagd als de reiziger een nieuw paspoort heeft of als de persoonsgegevens zijn veranderd. Elke reiziger naar de Verenigde Staten moet beschikken over een retourticket en over bewijzen dat hij kredietwaardig is, zoals creditcards.

Mijn ESTA-aanvraag opstellen