Wat is ESTA (Electronic System for Travel Authorization)?

Op 12 januari 2009 treedt de ESTA (Electronic System for Travel Authorization) in werking in de Verenigde Staten Het land verplicht vakantiegangers en reizigers op die manier om via het internet bepaalde informatie over hun bestemmingen, verblijfsduur en reismotief te verstrekken.

 

Mijn ESTA-aanvraag opstellen

Toeristische reizen naar de VS: De administratieve procedures.

Reizen naar de VS is een fantastische mogelijkheid om een fascinerend land te ontdekken, met een gevarieerd en weelderig landschap en een populaire cultuur die iedereen kent. Maar zo'n reis moet wel worden voorbereid zodat u voldoet aan de verblijfsvoorwaarden. Hiervoor heeft u een speciale reistoestemming nodig. Om als toerist naar de VS te gaan is het namelijk nodig om van tevoren een immigratieformulier in te vullen. Dankzij het ESTA-systeem kunt u dit op internet vinden.

Ten onrechte wordt misschien gedacht dat de immigratiediensten niet betrokken zijn bij toeristische reizen naar de VS en dat deze alleen visa-aanvragen beoordelen van mensen die zich voor langere tijd of definitief op Amerikaans grondgebied willen vestigen. De regels voor het betreden van het Amerikaanse grondgebied zijn namelijk heel uitgebreid. Daarom moet u voordat u vertrekt verplicht een reistoestemming voor de VS aanvragen.

Om van dit systeem te profiteren moet u allereerst staatsburger zijn van een van de lidstaten van het programma, ofwel permanent in een van die lidstaten wonen. Daarnaast moet u vanzelfsprekend een geldig biometrisch of elektronisch paspoort bezitten, dat tijdens de gehele duur van uw verblijf geldig blijft. Tot slot mag uw reis in de VS niet langer dan 90 dagen duren.

Als u uw ESTA-vergunning eenmaal heeft gekregen, blijft deze twee jaar lang geldig voor al uw komende reizen naar de VS.

 

ESTA: een onfeilbaar veiligheidssysteem

ESTA, ofwel het Electronic System for Travel Authorization voor reizen naar de Verenigde Staten, is sinds 12 januari 2009 van kracht.Vakantie- en zakenreizigers zijn daarom verplicht om via internet informatie te geven met betrekking tot de bestemming, verblijfsduur en reden van verblijf.

Deze door de Amerikaanse overheid ingestelde procedure berust op het principe van zekerheid voor alles. Dankzij de informatie die wordt ingevuld in de database van de website van ESTA kunnen de Amerikaanse autoriteiten van tevoren het profiel van elke reiziger bestuderen.  Zo kunnen ze eventuele terroristische handelingen, of andere plannen die de Amerikaanse samenleving in gevaar brengen, voorkomen.

Dankzij een streng beveiligd systeem wordt de informatie zeer goed beschermd. De getroffen maatregelen voorkomen zo alle pogingen tot piraterij of gegevensmisbruik. 

 

Wie moet een ESTA-aanvraag doen?

Deze vernieuwing is van toepassing op personen die afkomstig zijn uit de 22 Europese landen die aan het Visa Waiver Program meedoen en daarnaast op reizigers uit 5 Aziatische landen. De inschrijving voor ESTA is verplicht voor iedereen, ongeacht leeftijd of geslacht, meerderjarig of minderjarig, en ongeacht of iemand wordt begeleid of niet. Iedereen heeft een eigen, persoonlijke ESTA-reistoestemming nodig. Om deze toestemming te krijgen moet u het ESTA-formulier invullen, door hier te klikken

Via een gespecialiseerde website zoals de onze krijgt u eenvoudig toegang tot een formulier in het Nederlands waarmee u de ESTA-aanvraag in kunt dienen. U hoeft alleen maar op de link voor dit formulier te klikken en de vragen nauwkeurig te beantwoorden. Let op: neem vooral de tijd om na te denken over de antwoorden. Ze kunnen namelijk worden geverifieerd door de Amerikaanse overheid en deze kan u de toegang tot de VS weigeren wanneer de informatie niet klopt.

Deze aanvraag is ook verplicht voor transitreizigers die per vliegtuig of schip reizen. Reizigers over de weg zijn echter vrijgesteld. De ESTA wordt in dat geval vervangen door de identeitscontroles aan de grens. Personen die bijvoorbeeld per auto vanuit Canada de Verenigde Staten binnenkomen zijn dus niet verplicht om een goedkeuring van verblijf te laten zien.

De ESTA geeft recht op toeristische reizen of zakenreizen met een duur van minder dan 90 dagen. Voor een langer verblijf is het noodzakelijk om van tevoren een visum aan te vragen.

Als u het formulier gaat invullen, moet u uw geldige biometrische of elektronische paspoort bij de hand hebben en ook dat van de personen waarmee u reist, indien u verantwoordelijk bent voor hun administratieve formaliteiten.

Om uw immigratie-aanvraag definitief te maken, moet u daarnaast een betaling per creditcard doen die is bedoeld om de verwerkings- en overdrachtskosten van uw dossier te dekken.

Nadat u deze stap heeft afgerond ontvangt u via e-mail binnen maximaal 72 uur een antwoord van de Amerikaanse immigratiedienst. U hoeft nu niets meer te doen want uw reistoestemming wordt voor een periode van twee jaar elektronisch met uw paspoort verbonden.

 

De toestemming voor het betreden van Amerikaans grondgebied

De termijn van 72 uur is erg belangrijk omdat het bestuderen van ieder profiel per geval soms tijd kan kosten. In de meeste gevallen volgt de uitslag direct, waardoor het mogelijk is om op het laatste moment te vertrekken. Als er geen toestemming voor de reis wordt gegeven moet er een visum voor een kort verblijf worden aangevraagd. De consulaire diensten van de Amerikaanse ambassade verzorgen alle hiervoor noodzakelijke formaliteiten.

Op de internetsite van ESTA kan gecontroleerd worden hoe het staat met de afhandeling van de aanvraag. Het definitieve antwoord wordt binnen 72 uur gegeven. De aanvraag kan echter op elk moment worden gedaan, zelfs als de plannen voor vakantie in de Verenigde Staten nog niet definitief zijn. De reistoestemming is geldig voor twee jaar vanaf de toestemmingsdatum of korter, indien het paspoort niet langer geldig is.

De reiziger heeft dus toestemming om meerdere keren naar de VS te reizen. Het bezit van een ESTA-verklaring garandeert echter niet dat iemand de grens over mag. Dit document maakt het vooral mogelijk om toegang te krijgen tot een vliegtuig of boot met als bestemming de Verenigde Staten. De grensbeambte aan de grenspost is de enige ambtenaar die zich mag uitspreken over de geldigheid van het document. Sinds september 2010 moet er worden betaald voor de aanvraag van een ESTA.

Mijn ESTA-aanvraag opstellen