Reizen naar de VS: is een visum voldoende?

Vroeger was het voor een reiziger onmogelijk om naar de VS te reizen zonder een visum. Deze administratieve procedure was lang en ingewikkeld en je had geen garantie dat je dit belangrijke document op tijd zou ontvangen. Gelukkig is het tegenwoordig mogelijk om onder bepaalde voorwaarden te profiteren van een visumvrijstelling, door middel van een simpele online aanvraag voor een ESTA-vergunning. Om u met deze procedure te helpen zullen we u hier uitleggen hoe u van deze visumvrijstelling kunt profiteren en hoe de ESTA-vergunning werkt.  

Mijn ESTA-aanvraag opstellen

De ESTA-reistoestemming, een noodzakelijk document

Elke reiziger die naar de Verenigde Staten wil gaan voor een verblijf van langer dan 90 dagen, heeft een visum nodig. Sinds 8 september 2010 is daarnaast ook een ESTA-reistoestemming noodzakelijk. Deze toestemming kan worden aangevraagd door een formulier in te vullen, dat u kunt opvragen door hier te klikken.

De aanvraag voor de ESTA-reistoestemming is van toepassing op reizigers die het Amerikaanse grondgebied binnen willen komen via de lucht of de zee. De aanvraag moet 72 uur voor de voorgenomen vertrekdatum worden ingevuld. Na deze termijn kunnen de Amerikaanse territoriale autoriteiten drie mogelijk antwoorden geven.

  • De vermelding "toestemming goedgekeurd" betekent dat de aanvrager de door hem geplande reis kan ondernemen.
  • De vermelding "in bewerking" geeft aan dat de Amerikaanse autoriteiten nog bezig zijn met het beoordelen van de aanvraag.
  • De melding "toestemming geweigerd" geeft aan dat de reiziger geen toestemming heeft om naar de VS te reizen. In een dergelijk geval kan 10 dagen na de eerste aanvraag een tweede poging worden gewaagd.

 

Aan welke voorwaarden moet worden voldaan om van het Visa Waiver Program te profiteren en zonder visum naar de Verenigde Staten te reizen?

In de eerste plaats moet u niet alleen inwoner, maar ook staatsburger zijn van een van de landen die aan het Programma voor visumvrijstelling meedoen.

Daarnaast moet u over een elektronisch paspoort beschikken dat minimaal geldig is voor de duur van verblijf in de Verenigde Staten.  Deze voorwaarde geldt ook voor kinderen, en zelfs heel jonge kinderen. Een elektronisch paspoort is te herkennen aan een symbool op de omslag. Dit geeft aan dat het een elektronisch chip bevat waarmee betrouwbare identificatie aan de grens mogelijk is.

Let vooral heel goed op de geldigheid van het paspoort. Het moet niet alleen geldig zijn op het moment dat u de reis reserveert of de ESTA-reistoestemming aanvraagt, het moet geldig zijn tot de datum van terugkeer uit de Verenigde Staten.

Wat betreft het elektronische paspoort bestaan er echter enkele uitzonderingen. Personen met een noodpaspoort of een tijdelijk paspoort moeten namelijk ook controleren of deze van een elektronische chip zijn voorzien. 
Reizigers uit landen zoals de Tsjechische Republiek, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Zuid-Korea, Slowakije, Malta en Griekenland moeten ook een paspoort met een elektronische chip bezitten.

 

Wie kan niet meedoen aan het Visa Waiver Program?

De visumvrijstelling voor reizen naar de Verenigde Staten geldt niet voor burgers van landen die niet aan het VWP deelnemen; voor personen die langer dan 90 dagen in de de VS verblijven; voor degenen die met een eigen transportmiddel het Amerikaanse grondgebied betreden; voor mensen die in de VS willen werken; en voor reizigers met een diplomatieke status of die naar de Verenigde Staten reizen in het kader van een officiële missie.

Voor deze personen geldt dat ze een officieel visum moeten aanvragen om naar de Verenigde Staten te reizen. De ESTA is dan niet voldoende om te kunnen reizen.

 

Procedure voor het invullen van het ESTA-formulier

Om aan de eisen van de Amerikaanse territoriale autoriteiten te voldoen, moet de aanvraag de naam van de aanvrager, het land van herkomst en zijn woonplaats, het vluchtnummer of het reisnummer van het cruiseschip, en het nummer van zijn paspoort bevatten. Nederlandse staatsburgers moeten erop letten dat ze de 9 alfanumerieke karakters duidelijk noteren, om te voorkomen dat hun aanvraag wordt afgewezen.

Het ESTA-formulier heeft zowel betrekking op meerderjarigen als op minderjarigen. Bij families die van plan zijn met hun kinderen te reizen, kan het ESTA-formulier van de kinderen door een derde persoon worden ingevuld, namelijk door de ouders of door het personeel van een reisbureau. Echtparen die samen reizen, moeten trouwens allebei individueel een aanvraag indienen. Getrouwde vrouwen moeten op het formulier hun meisjesnaam en de naam van hun echtgenoot vermelden.

 

Wat is de verwerkingstermijn van een ESTA-aanvraag?

De verwerkingstermijn van uw dossier en dus de termijn voordat u antwoord krijgt van de Amerikaanse autoriteiten bedraagt maximaal 72 uur. U krijgt het antwoord op uw aanvraag per e-mail, op het adres dat u heeft vermeld op de vragenlijst. Als u de ESTA-reistoestemming heeft ontvangen hoeft deze niet te worden uitgeprint. Uw vervoersmaatschappij en de Amerikaanse immigratiedienst worden er namelijk automatisch van op de hoogte gebracht.

Het is belangrijk om te weten dat uw ESTA-vergunning u vrijstelt van een visum voor een duur van 2 jaar. Ze kan dus voor meerdere reizen worden gebruikt.

 

Andere documenten voor de reis naar de VS

Naast het visum en de ESTA-reistoestemming moet een geldig paspoort worden getoond om het Amerikaanse grondgebied te kunnen betreden. Staatsburgers van de landen die aan het programma voor visumvrijstelling deelnemen, kunnen gebruikmaken van elektronische en machineleesbare paspoorten die voor 26 oktober 2005 zijn afgegeven.

De paspoorten moeten evenwel zijn afgegeven in een land dat is aangesloten bij het Visa Waiver Program. Ook moet de reiziger een retourticket van de vliegreis of bootreis overleggen, om te bewijzen dat hij het Amerikaanse grondgebied op de voorgenomen terugreisdatum zal verlaten. Bovendien moet een bewijs van kredietwaardigheid worden getoond, zoals reischeques of een creditcard.

Buitenlandse staatsburgers die een ESTA-reistoestemming hebben, mogen dit document twee jaar lang gebruiken, zonder dat ze een nieuwe aanvraag hoeven in te dienen. Indien zij in deze periode meerdere reizen naar de Verenigde Staten maken, is de toestemming nog altijd geldig.

Mijn ESTA-aanvraag opstellen