Hoe kunt u het ESTA-formulier in het Nederlands invullen?

Het elektronische vergunningssysteem ESTA is ingesteld om de reisprocedure van personen die het Amerikaanse grondgebied willen betreden te vereenvoudigen. Zo hoeven personen die voldoen aan de verschillende voorwaarden van dit systeem geen visa meer aan te vragen om naar de Verenigde Staten te reizen. Maar hoewel de procedure is vereenvoudigd, kan men natuurlijk bepaalde vragen hebben over de online ESTA-aanvraag en sommige mensen hebben ondersteuning nodig om de aanvraag te voltooien.

Mijn ESTA-aanvraag opstellen

 

Het Visa Waiver Program

Het doel van dit programma is om het staatsburgers uit een aantal landen mogelijk te maken om voor zaken of toerisme of voor transit naar de Verenigde Staten te reizen voor een maximale duur van 90 dagen, zonder dat ze een visum moeten hebben. Het programma geldt voor een beperkt aantal landen, waaronder Nederland.

Wel moeten reizigers uit de landen die aan het programma meedoen er rekening mee houden dat ze niet automatisch aan het programma mee mogen doen. Maar wat de omstandigheden van de reiziger ook zijn, hij moet de procedure volgen voor de aanvraag om naar Amerikaanse grondgebied te mogen reizen. Dit heet het Electronic System for Travel Autorisation (ESTA), oftewel Elektronisch systeem voor reistoestemming.

ESTA is een elektronisch systeem en maakt daarom gebruik van elektronische gegevens. Internet is de beste manier om deze gegevens door te geven, de aanvrager hoeft dan niet naar een Amerikaanse diplomatieke vertegenwoordiging te gaan. Bij aankomst op Amerikaanse grondgebied wordt de reiziger geïdentificeerd en wordt hij ingeschreven in het bezoekersprogramma van het Amerikaanse Ministerie voor Binnenlandse Veiligheid.

 

Het ESTA-formulier

Het ESTA-formulier is beschikbaar via internet en kan via een zoekmachine worden gevonden. Dit formulier is meestal opgesteld in het Engels maar er is ook een Nederlandse versie beschikbaar. Klik daarvoor hier. Voor het verwerken van de gegevens staat een termijn van 72 uur, de aanvrager moet hier dus rekening mee houden bij het plannen van zijn reis.

 

Het formulier bestaat uit drie delen:

 • Het eerste deel betreft de identiteit van de reiziger en informatie over het paspoort.
 • In het tweede deel moeten een aantal vragen met ja of nee worden beantwoord. Bij het lezen van de vragen heeft de aanvrager misschien de neiging om alle vragen met nee te beantwoorden. Aan de reiziger wordt namelijk gevraagd hoe zijn gezondheidstoestand is, of hij wel eens de Amerikaanse wetten met betrekking tot handel in verdovende middelen heeft geschonden, of hij in naam van Nazi-Duitsland gewelddaden heeft gepleegd, enz. Aangezien de aanvrager bevestigt dat hij alle vragen heeft gelezen of heeft laten voorlezen, is hij wanneer hij de aanvraag opstuurt volledig verantwoordelijk voor de juistheid van de gegevens. De aanvrager moet de vragen dus goed lezen en zo nodig de hulp van een derde inroepen indien hij de vragen niet begrijpt.
 • Het derde deel van het formulier betreft ten slotte de vlucht naar de Verenigde Staten. Dit deel is niet verplicht.

 

Waar u op moet letten bij het invullen van het ESTA-formulier

De informatie wordt gevraagd aan elke reiziger die geen tijdelijk visum heeft of die niet naar de VS emigreert. Het ESTA-formulier is persoonlijk en daarom moet elke reiziger een eigen aanvraag indienen. Verplichte velden worden aangegeven met een sterretje. Let erop dat u de tekens "O" en "0" of "1"en "I" niet met elkaar verwart. Fouten leiden tot een weigering waardoor de reis van de aanvrager moet worden uitgesteld. Ten slotte moet de reiziger controleren of zijn paspoort geldig is en aan de eisen voldoet.

 

Hulp bij het invullen van het onlineformulier voor uw ESTA:

Voordat u begint met de ESTA-aanvraag moet u er in de eerste plaats voor zorgen dat u het nummer van uw geldige biometrische of elektronische paspoort heeft. Als u ook een aanvraag doet voor eventuele andere reizigers die u vergezellen, heeft u ook hun paspoortnummers nodig. Beschikt u over deze informatie, dan hoeft u alleen nog de volgende stappen te volgen:

 

Via onze site toegang krijgen tot het online aanvraagformulier voor de ESTA.

 1. Vul het formulier in. Neem de tijd om alle vragen te beantwoorden en let er op dat uw antwoorden correct zijn.
 2. Maak uw aanvraag definitief door de dossier- en verzendkosten per creditcard te voldoen.
 3. Wacht tot u per e-mail antwoord krijgt van de Amerikaanse autoriteiten. Dit duurt maximaal 72 uur.

Voor het invullen van het aanvraagformulier voor de ESTA is een goede kennis van het Engels niet noodzakelijk. Op onze site vindt u namelijk een aanvraagformulier dat is vertaald in uw eigen taal, zodat u de vragen goed begrijpt.

 

Aan welke voorwaarden moet worden voldaan om een ESTA te krijgen?

Het ESTA-systeem is slechts voor bepaalde reizigers bedoeld, voor wie de volgende voorwaarden gelden:

 • Ze beschikken over een biometrisch of elektronisch paspoort dat gedurende de hele verblijfsduur geldig is.
 • Het verblijf in de VS mag niet langer duren dan 90 dagen, inclusief tussenstops en transfervluchten.
 • Ze zijn staatsburger van een van de lidstaten van het ESTA-systeem.
 • Een eerdere aanvraag of visumaanvraag mag niet zijn geweigerd.

Als u aan al deze voorwaarden voldoet, komt u in aanmerking voor de online ESTA-aanvraag. Dit betekent niet dat uw aanvraag automatisch wordt geaccepteerd.

 

Hulp voor het geval de ESTA wordt geweigerd:

In het geval dat uw ESTA-aanvraag door de Amerikaanse autoriteiten wordt geweigerd, heeft u twee mogelijkheden:

 • U kunt minstens 10 dagen na deze weigering opnieuw een ESTA-aanvraag indienen en controleert dan goed of alle informatie klopt.
 • U dient een traditionele visumaanvraag in bij de Amerikaanse ambassade van uw land waarbij u de noodzakelijke documenten verschaft.

In ieder geval betekent een negatief antwoord op de ESTA-aanvraag niet dat u deze vergunning nooit zult krijgen.

Mijn ESTA-aanvraag opstellen